Pulsna dijagnostika

Pulsna dijagnostika je drevna metoda dijagnosticiranja zdravstvenog stanja putem osluškivanja pulsa na radijalnoj arteriji. Ayurvedski liječnik, spuštajući na pacijentov puls 3 prsta – po jedan za svaku biofizičku energiju – došu (vata, pitta, kapha), osluškuje minimalne razlike u kvaliteti, intenzitetu i temperaturi bila iz kojih dobiva informacije o stanju glavnih organa, tkiva i energetskih kanala u tijelu.

Pulsna dijagnostika je temelj ayurvedske dijagnostike i stvaranja terapijskog plana. Metodom pulsne dijagnostike moguće je prepoznati i dijagnosticirati poremećaje koji se još nisu manifestirali kao bolest.

Pulsna dijagnostika i prevencija

Bolest se manifestira kroz 6 stupnjeva razvoja – akumulacija, agravacija, diseminacija, lokalizacija, manifestacija i komplikacija. Zapadna medicina detektira i bavi se 5. i 6. stupnjem bolesti, dok Ayurveda prepoznaje poremećaje u nastajanju, zbog čega je prevencija moguća. Preventivna vrijednost pulsne dijagnostike leži u lakom rješavanju blažih poremećaja i sprečavanju da prerastu u ozbiljnije. Metodom pulsne dijagnostike moguće je prepoznati razvoj bolesti u najranije stadiju i malim promjenama u životnom stilu otkloniti bolest u nastajanju.

Puls se tradicionalno ženama očitava na lijevoj ruci, a muškarcima na desnoj. Na točkama gdje se osluškuje puls prolaze energetske linije povezane sa svim organima, a ayurvedski se liječnici godinama educiraju kako bi pravilno iščitali bilo. Preko pulsne dijagnostike liječnik će dobiti uvid u originalnu energetsku konstituciju pacijenta (prakriti) te o stupnju zastranjenja od nje (vikriti).

Konzultacija

Konzultacija u sklopu koje se dijagnosticira očitanjem pulsa traje 45 minuta i uključuje:

  • analizu prakriti (doša-tipa) i vikriti (disbalansa doša)
  • prehrambene smjernice za sljedeća 1-3 mjeseca
  • personalizirane recepte za biljne pripravke
  • savjetovanje o dnevnoj rutini
  • personalizirane preporuke za vježbe yoge i disanja (prema potrebi)
  • plan terapije EU certificiranim organskim ayurvedskim preparatima (prema potrebi)
  • plan detoksikacijskih terapija i ayurvedskih tretmana (prema potrebi)

Kada prvi put dođete kod nas, prije susreta s doktorom, ispunit ćete kratak inicijalni upitnik o vašem općem zdravstvenom stanju i životnim navikama, zbog čega Vas molimo da uvijek dođete desetak minuta prije zakazanog termina. Sam pregled traje 45 – 60 minuta. Manji dio pregleda odnosi se na pulsnu dijagnostiku, nakon koje slijedi duži razgovor tijekom kojeg odgovarate na doktorova pitanja vezana uz vašu anamnezu, dnevnu rutinu, navike, psihološki profil itd.

Za zaključivanje dijagnoze, doktoru će osim pulsne dijagnostike, razgovora i vlastite observacije, poslužiti i druge metode ayurvedske dijagnostike, npr: pregled jezika, očiju i noktiju.

Na dan konzultacije ne preporučuje se pušiti, konzumirati kavu, alkoholna pića ili bilo koja druga opojna sredstva, jer njihov utjecaj može onemogućiti adekvatnu dijagnostiku i otežati pravilno propisivanje terapije.

Ni pregled ni terapije ne bi se trebali provoditi tijekom menstrualnog ciklusa.

Cijena prve konzultacije:  85 €

Cijena kontrolne konzultacije:  70 €

 

Javite nam se

Ako imate pitanja, trebate pomoć pri upoznavanju s Ayurvedom ili želite podržati naš rad slobodno nam se javite.