Panchakarma

Što je Panchakarma?

Dubinska detoksikacijska metoda

Panchakarma, što na sanskrtu znači pet postupaka, sveobuhvatan je medicinski tretman koji tradicionalno koristi pet različitih purifikacijskih i detoksikacijskih metoda kako bi se tijelo očistilo toksina te vratilo u stanje ravnoteže.

Panchakarma objedinjuje niz terapija koje dubinski čiste dhatu – tjelesna tkiva, a za cilj imaju otpuštanje, mobilizaciju i izbacivanje štetnih tvari iz organizma.

Detoksikacija Panchakarmom pospješuje reakciju tijela na ayurvedske biljne preparate te aktivira prirodan, čovjeku urođen, mehanizam samoiscjeljenja.

Proces Panchakarme najvažniji je dio ayurvedskog terapijskog plana u slučajevima akutnih i kroničnih oboljenja. Budući da ne djeluje samo na tijelo, već i na sposobnost razmišljanja, svijest te na emocije, preporučuje se svakoj zdravoj osobi, 1 -2 puta godišnje, u preventivne svrhe.

Program Panchakarme traje 7 – 21 dan, a započinje konzultacijom s ayurvedskim liječnikom, gdje se kroz razgovor te metodom pulsne dijagnostike utvrđuje uzrok problema i nudi rješenje u vidu specifičnih tretmana prilagođenih individualnoj konstituciji i potrebama.

Tijekom inicijalnog pregleda korisnik dobiva naputke o preporučenoj prehrani i biljnim pripravcima za period 1 – 3 mjeseca te, ako je potrebno, preporučenim vježbama joge i disanja (pranayama).

Za trajanja Panchakarme preporučuje se cjelodnevni boravak u Centru, o čemu više pročitajte ovdje.

Javite nam se

Ako imate pitanja, trebate pomoć pri upoznavanju s Ayurvedom ili želite podržati naš rad slobodno nam se javite.