Panchakarma dubinski detox

U proljeće i jesen pozivani ste detoksicirati se u Ayurveda Balance Centru u Zagrebu. Naš standardni Panchakarma tretman omogućit će Vam da se riješite kroničnih zdravstvenih problema, viška kilograma,  da obnovite svoju energiju i pomladite svoje tijelo.

Naš je Centar u potpunosti opremljen za pružanje cjelodnevnog boravka i punog pansiona tijekom Panchakarme. Osim što Vam svakodnevno pripremamo obroke, naučit ćemo Vas i kuhati prema ayurvedskim principima – uz svaku Panchakarmu poklanjamo 2-satnu radionicu ayurvedske kuhinje.

Dok ste kod nas na raspolaganju Vam je naša čitaonica, kao i niz ayurvedskih čajeva i drugih zdravih napitaka. Zainteresirani korisnici dobit će upute o preporučenim vježbama joge i disanja (pranayama) od naših učitelja joge. Između terapija predviđeno je opuštanje u sobama za tretmane uz smirujuće zvukove Gandharva Veda i drugu opuštajuću glazbu.

Korisnicima koji dolaze iz drugih gradova možemo osigurati smještaj nedaleko našeg Centra.

Više o Panchakarmi pročitajte ovdje, a u nastavku slijedi intervju s našim vaidyom, dr. Kalyanom Chakravarthyem o istoj temi.

 

 

Gdje se Panchakarma prvi put spominje i koliko je stara?
Panchakarma se spominje u oba najstarija ayurvedska teksta, to su Charaka Samhita i Susruta Samhita. Procedura je stara oko 5000 godina.

Je li se Panchakarma mijenjala tijekom vremena?
Ne, procedura se nije promijenila u smislu da se mijenjala teorija iza principa. Ipak, svaka Panchakarma je jedinstvena, jer se mijenja ovisno o individualnim potrebama pacijenata, godišnjem dobu u kojem se izvodi, o klimatskim uvjetima regije u kojoj se izvodi. Ovisno o navedenom mijenjaju se doze i način aplikacije bilja.

Čemu služi Panchakarma?
Za više stvari – detoksikaciju, mršavljenje, pomlađivanje i revitalizaciju organizma, prevenciju kroničnih bolesti i snižavanje biološke dobi. Također je dobra u borbi protiv artritisa, migrena, alergija, problema s kožom, problema i stanja uzrokovanih stresom, problema s kolesterolom, krvnim tlakom, itd.

Po kojem principu djeluje Panchakarma?
Panchakarmom izbacujemo toksine iz tjelesnih tkiva – plazme, krvi, mišića, masnog tkiva, kosti, koštane srži i sperme/ovuma. Toksini koji se nakupljaju u tjelesnim tkivima topivi su u vodi ili u masti i može ih se eliminirati. To činimo zamašćivanjem tijela, kao pri masaži Abhyanga; znojenjem, kao pri terapiji Swedana; inhalacijom, kao pri terapiji Nasya… Načina za eliminaciju toksina iz tijela je mnogo.
No, Charaka Samhita spominje da je centralna metoda Panchakarme čišćenje crijeva uljnim i biljnim klistirima, koji se nazivaju Basti. Oni su najučinkovitiji dio Panchakarme, jer se specifičnom metodom aplikacije zaobilaze prve faze obrade hrane, a velika površina crijeva može apsobirati znatne količine biljnih sastojaka. Postoji i jedna izreka koja kaže:,, Ajurveda bez klistira je ništa.”

Koliko puta godišnje se preporučuje učiniti Panchakarmu?
Zdravim osobama se preporučuje učiniti jednu petodnevnu Panchakarmu tijekom svake izmjene godišnjeg doba. Bolesni bi, pak, trebali učiniti dvije intenzivne Panchakarme godišnje, u trajanju 14-21 dan.

Koje su dobrobiti Panchakarme za zdrave osobe?
Dobrobiti su mnoge – poboljšava imunitet, detoksicira i pomlađuje organizam, smanjuje višak masnih naslaga, balansira nervni sistem, poboljšava cirkulaciju, balansira kolesterol, popravlja probavu, povećava razinu životne energije, pokreće krute zglobove, poboljšava kvalitetu kože, smanjuje stres…

Postoje li stanja kada je Panchakarma kontraindicirana?
Da, postoje. Ne izvodi se tijekom menstruacije, trudnoće i laktacije. Jako onemoćale osobe, poput HIV pozitivnih, ne smiju raditi Panchakarmu. Nadalje, ne izvodi se pri tuberkulozi, zatajenju srca, karcinomu pluća, testisa i limfnih žlijezda, angini, bilo kakvim aktivnim infekcijama te u slučajevima iznimne pretilosti.

A što je s djecom – smiju li djeca na Panchakarmu?
Djeca starija od 12 smiju, ali mlađa ne. Ipak, od najranije mladosti se preporučuje izvoditi određene ajurvedske tretmane poput Abhyange, Shirodare, Pindaswede… Ovisno o tome što doktor preporuči.

Postoje li neka pravila kojih se klijenti trebaju pridržavati dok su u procesu Panchakarme?
Trebali bi izbjegavati hladnoću i nekompatibilnu hranu. Preporučuje se suzdržavanje od seksualnih odnosa, kao i od spavanja preko dana. Ne treba se sustezati od prirodnih tjelesnih poriva poput kihanja, kašlja i sl. Rano lijeganje i rano ustajanje su također bitni… Iz prehrane bi tijekom Panchakarme trebalo izbaciti junk food, alkohol, hladna pića, mlijeko i mliječne proizvode, ribu, jaja, a svakako bi trebalo prestati pušiti.

Sad ste već neko vrijeme u Hrvatskoj i upoznali se naše navike, imate li neki specifičan savjet za Hrvate?
Da, imam. Jedete previše crvenog mesa, a trebali biste ga izbjegavati! Također, izbacite iz prehrane hranu pečenu u dubokom ulju, procesuiranu hranu, junk-food… Mesne prerađevine i ukiseljena hrana koje jedete nisu dobre za vas, pa makar i bile domaće. Preporučujem da svaka 3 mjeseca napravite detoksikacijsku dijetu te da uvedete dnevno ispijanje vruće vode, koju prokuhate 15-ak minuta i spremite u termosicu, da vam je čitav dan na dohvat ruke. I pijte puno biljnih čajeva!

Javite nam se

Ako imate pitanja, trebate pomoć pri upoznavanju s Ayurvedom ili želite podržati naš rad slobodno nam se javite.