Adrian Kezele

Adrian Kezele

Ayurveda nije moje područje djelovanja. Ali, istodobno, ne samo da je povezana s jyotishem (koji jest moje područje djelovanja), nego je i osobno jako volim.
Zašto?
Pa, prije svega, zato što vam omogućava da djelujete na vrlo tanahnim razinama gdje se ayusi stvaraju. U redu, ayurveda bi vam mogla preporučiti neke postupke koji se očekuju: prehrana, vježbanje, tretmani, ljekoviti preparati, ulja, čajevi… Ali, svaki od tih postupaka bit će u skladu s vašom individualnom konstitucijom i stanjem u kojem ste sada. Također, svaki od tih postupaka bit će usklađen sa širom slikom osnovnih prirodnih zakona koji djeluju unutar vašeg tijela (doše ili metabolička načela).
Zatim, ayurveda je nježna. Da, nježna i profinjena. Toliko nježna da će vas samo izlaganje postupcima ili tretmanima na neki način uzdići iz uznemirenosti svakodnevnih aktivnosti. Ayurveda stvara ayuse. Vi investirate svoje vrijeme i energiju u njih, a zauzvrat dobivate AYU – ŽIVOT.
Sjećam se, moje prvo savjetovanje s ayurvedskim vaidyom (liječnikom), bilo je tamo negdje krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća. Bio sam “u cvijetu mladosti”, bez ikakvih zdravstvenih problema. Ipak sam po preporuci malo promijenio prehranu ne bih li je prilagodio osobnoj konstituciji.
Moje posljednje ayurvedsko savjetovanje bilo je prije nekoliko mjeseci. Prošlo je mnogo godina i vrijeme je učinilo svoje. Nešto ayusa je potrošeno, ali dosta je, srećom, sačuvano! Redovno pijem poseban napitak koji mi je preporučen (sam ga spravljam, uopće nije zahtjevno ni skupo), ali koristim i čajeve prema dobu godine i osobnim potrebama.
Početkom godine bio sam i na panchakarmi, posebnom tretmanu pročišćavanja koji se preporučuje kao preventiva, ali i kao tretman, ako to situacija zahtijeva.
I, da – kao što sam napisao na početku ovog teksta, nisam bio u Indiji. Ayurveda se proširila svijetom i vjerojatno možete na mnogim mjestima pronaći vrlo dobre zapadnjački obrazovane liječnike koji su se obučavali i u Ayurvedi. U ovom mojem slučaju, Indija je opet nekako našla put do mene. U Zagrebu postoji ayurvedska klinika u kojoj se uvijek nalazi barem jedan stručni ayurvedski vaidya, Indijac porijeklom i s tradicionalnim obrazovanjem iz ayurvede, pa možete biti sigurni da ćete doživjeti zanimljivo iskustvo.
Vidite, bilo bi mi drago da sačuvate svoje ayuse, jer bez njih nećete moći pratiti ono o čemu pišem i govorim; mnogi će vam svjetovi ostati zatvoreni, a to je velika šteta.
Ljudi me često pitaju što preporučujem, kakvu brigu za tijelo, kakvu preventivu? Pa eto, jedan od odgovora na ovo pitanje jest: čuvajte svoje ayuse. Zavirite u ayurvedu, istražite što vam ona može ponuditi. Siguran sam da će vam se isplatiti.

Javite nam se

Ako imate pitanja, trebate pomoć pri upoznavanju s Ayurvedom ili želite podržati naš rad slobodno nam se javite.