Ayurvedski savjeti za proljeće

Na proljeće čistimo kuću i vrt – zašto ne i tijelo?

 

Prilagodimo unutarnji sat početku razdoblja kaphe u nekoliko jednostavnih koraka

S dolaskom proljeća često smo umorni, bezvoljni i letargični. Mnogi od nas suočavaju se s depresijom i slabom cirkulacijom. Te simptome obično nazivamo „proljetnim umorom“, a zapravo se radi o višku kaphe, koja vlada između ožujka i lipnja. Ona se, naime, u tijelu nakuplja tijekom zime, pa se s dolaskom sunca polako širi tijelom, što uzrokuje razne probleme – uči nas Charaka Samhita.

Oni od nas koji su osjetljiviji na promjene u vremenu, odmah prepoznaju da ono savršeno oslikava kaphu: hladno je, tekuće, ljepljivo i teško. Mada žudimo za svjetlošću sunca i toplinom, tijelo i duša trebaju vremena da se prilagode toj promjeni.

 

Održite ravnotežu

Ajurvedski stručnjaci preporučuju tretmane čišćenja tijekom ovog prijelaznog razdoblja. Nema boljeg vremena za „proljetno čišćenje“ od onoga u kojem se priroda budi iz zimskog sna! Tijela nam također vape za temeljitom obnovom nakon što smo prethodnih mjeseci konzumirali tešku hranu. Probava je zimi obično aktivnija, jer nam je potrebno više topline, pa žudimo za slatkim i krepkim jelima.

Kako dani postaju duži i svjetliji, tako probavna vatra ponovno opada. Obilna i masna hrana često nam teško pada na želudac, jer ih metabolizam više ne može probaviti. Zbog toga se u tijelu nakuplja talog metaboličkih procesa, odnosno otpadne tvari koje se u Ajurvedi nazivaju „amom“. One oštećuju tkiva, narušavaju unutarnju ravnotežu te dovode do umora, slabe volje, raznih vrsta nelagoda i problema s težinom.

 

Jednostavne prilagodbe u prehrani

Mahariši Ajurveda preporuča laganu, lako probavljivu prehranu tijekom razdoblja kaphe. Treba se okrenuti hrani koja jača probavni sustav, kao što je basmati riža, čapatiji, lagane juhe i svježe salate (kao prilog jelu). Od povrća, izvrsne su rotkvice, tikvice, komorač i cvjetača. Zrelo voće, voćni sokovi i žitarice poput prosa i ječma pomažu iščišćavanju ame. Što se tiče začina, slobodno ih dodajemo u većoj količini, osobito ako su topli, pa čak i ljuti: đumbir, korijandar, kumin, kurkuma, papar, ili mješavina začina Kapha Churna. Toksine dodatno čistimo pijenjem većih količina tekućine, osobito vrelom vodom.

 

Postanimo aktivni u proljeće

Redovna fizička aktivnost kao što je nordijsko hodanje, trčanje, bicikliranje, planinarenje ili badminton idealni su za zdravlje. Bitno je da se pri tom ne iscrpimo. Ajurvedsko je pravilo da vježbamo samo do polovice svojih stvarnih sposobnosti. Čim počnemo teško disati ili se znojiti, usporimo ili stanemo. Također, ako nam se preko dana prispava, bolje je otići u polusatnu šetnju koja će nam vratiti energiju.

 

Koža je zrcalo

Zbog stalnih promjena u zraku, što vani što u kući, koža nam zna postati suha i gruba. Laganija prehrana i pravilna njega to će začas riješiti. Ajurvedske suhe masaže i osvježavajući pilinzi uklanjaju mrtve stanice kože i poboljšavaju cirkulaciju. Nakon njih, nanosimo hranjivu masku za lice i kremu za tijelo. Osim toga, vrela kupka nakon masaže uljem opušta i uklanja toksine, dok večernje čitanje ili druženje s dragim ljudima oslobađaju od stresa i opuštaju misli.

Javite nam se

Ako imate pitanja, trebate pomoć pri upoznavanju s Ayurvedom ili želite podržati naš rad slobodno nam se javite.