Ayurvedski restoran

Ayurvedski restoran

Zdravlje na tanjuru

Ayurvedska prehrana nije poseban tip ishrane poput vegetarijanstva, veganstva, paleo prehrane i slično, već zajednički naziv za niz smjernica o tome kako ispravno pripremati i kombinirati razne namirnice, na način koji je blagotvoran za zdravlje, i kao takva, predstavlja bitan dio ayurvedske medicine.

Ayurveda zagovara vegetarijansku prehranu, ali nije striktna – jedenje mesa nije zabranjeno, a namirnice životinjskog podrijetla ponekad se mogu propisati u terapijske svrhe.

Bez pravilne prehrane, lijek ne pomaže.
Uz pravilnu prehranu, lijek je nepotreban.
— Charaka Samhita

Poput ayurvedskih terapija, i ayurvedska prehrana je također personalizirana –  prilagođena fiziologiji pojedinca, a prati i cikličke promjene u prirodi.

Ayurveda Balance Health Center svoje korisnike educira o primjerenoj prehrani u sklopu pregleda pulsnom dijagnostikom, kada se raspisuje tromjesečni prehrambeni plan, kao i u sklopu procesa panchakarme, kada korisnici dobivaju naputke za pripremu jednostavnih, a ukusnih vegetarijanskih jela koja odgovaraju njihovoj fiziologiji.

Ayurveda Balance također organizira kratke module radionica ayurvedske kuhinje, o kojima više možete pročitati ovdje.

Okusite zdravlje!

Maštovite kreacije našeg klupskog restorana smještenog nedaleko glavnog gradskog trga oduševit će svakoga tko uživa u bogatoj paleti indijske kuhinje, a pritom je svjestan zdravstvenih dobrobiti ayurvedske prehrane.

Svakodnevno pripremamo svježe vegetarijanske i veganske obroke od ekoloških, organskih i sezonskih namirnica, jer iza ayurvedske kuhinje stoji ideja cjelovitog zdravlja i prevencije bolesti, što je nemoguće ostvariti ako u tijelo unosimo tvornički obrađenu hranu.

Danas je i znanstveno dokazano da začini (đumbir, kurkuma, kumin, kardamom, himalajska sol, gorušica, korijander…) i masnoće (pročišćeni maslac – ghee, kokosovo ulje, sezamovo ulje, ulje gorušice…) koji se tradicionalno koriste u ayurvedskoj kuhinji, imaju iscjeljujući potencijal, i ako se svakodnevno konzumiraju djeluju kao biljni lijekovi.

Naši su tanjuri zdravi i šareni, sadrže svih 6 okusa i zadovoljavaju nepca najvećih sladokusaca.

Mi brinemo o Vašem zdravlju!

Ručak je centralni obrok ayurvedske prehrane i najviše utječe na očuvanje zdravlja, a danas kao da je zaboravljen. Dopustite nam da vas podsjetimo na ljepote i dobrobiti kuhanog ručka od cjelovitih namirnica.

Za članove svakodnevno kuhamo i služimo ručak u restoranu uz obveznu prethodnu najavu:

Nazovitie: 014638993 (Radno vrijeme od 8:00 do 16:00h )

Pošaljite poruku: 0914638993 najkasnije do 10:00h prijepodne za tekući dan sa sljedećim podatcima: Ime i prezime osobe koja dolazi, broj obroka.

Naručivanje za ponedjeljak obavezno do 10h navečer u nedjelju isključivo porukom.

 

DNEVNI MENI 

 • Juha od sezonskog povrća ili dhala
 • Žitarice (bulgur, kvinoja, basmati riža, ječam, proso, amarant, kus-kus, heljda)
 • Mahunarke (dhal, slanutak, leća, grah)
 • Sabji od sezonskog povrća
 • Složenac od povrća ili popećak
 • Chutney od voća sa začinima
 • Svježe cjeđeni sok / lassi 

 

Ukoliko niste u mogućnosti konzumirati hranu u restoranu, omogućujemo vam obrok za van ili dostavu istog na vašu adresu. 

 

Radno vrijeme restorana: ponedjeljak – petak: 12:00-14:00 h
Adresa: Preradovićeva 20, Zagreb

Ayurveda stavlja izniman naglasak na prehranu i razumijevanje njezinog utjecaja na zdravlje, kako sa stanovišta djelovanja hrane na čovjekov organizam, tako i iz aspekta pripreme namirnica.

Kako Ayurveda upozorava, unos hrane može biti faktor u procesu stvaranja zdravlja, ali i bolesti, zbog čega je uputno poznavati ayurvedske principe pripreme i kombiniranja hrane te ih se, što je više moguće, pridržavati kako bismo ostvarili cjelovito zdravlje.

Ayurveda Balance Health Center redovito organizira radionice ayurvedske kuhinje koje su zamišljene kao uvod u ayurvedsku prehranu, gdje se polaznici upoznaju s osnovnim postulatima kuhanja prema Ayurvedi te stječu znanja i vještine potrebne za pripremu jednostavnih i zdravih vegetarijanskih jela.

Radionice su jednodnevne, u trajanju od 2 sata, a održavaju se od 17 do 19h, u prostorijama našeg Centra, na adresi Preradovićeva 20, Zagreb

Koje teme obrađuje radionica?

 • Priprema i prženje 5 osnovnih ayurvedskih začina
 • Pravila kod pripreme povrća
 • Izbor najbolje kombinacije mahunarke i žitarice
 • Kreiranje menija za ručak –  priprema digestiva; priprema 1 mahunarke, priprema 1 žitarice; priprema 2 priloga od povrća; priprema chutneya i lassija

Svu hranu koju pripremimo zajedno ćemo, u dobrom društvu i raspoloženju, i pojesti.

Molimo zainteresirane da se za rezervaciju mjesta na radionici obrate na naše kontakte ili da ispune donji formular te očekuju naš telefonski poziv, kako bismo se dogovorili oko dana pohađanja radionice.

Javite nam se

Ako imate pitanja, trebate pomoć pri upoznavanju s Ayurvedom ili želite podržati naš rad slobodno nam se javite.