Što je pulsna dijagnostika?

Što je pulsna dijagnostika?

Pulsna dijagnostika je drevna metoda dijagnosticiranja zdravstvenog stanja putem osluškivanja pulsa na radijalnoj arteriji. Ayurvedski liječnik – vaidya, spuštajući na pacijentov puls 3 prsta – po jedan za svaku biofizičku energiju – došu (vata, pitta, kapha), osluškuje minimalne razlike u kvaliteti, intenzitetu i temperaturi bila. Vaidya iz pulsa dobiva informacije o stanju glavnih organa, tkiva i energetskih kanala (shrotas) u tijelu, te o količini ojasa – životne energije. Isto tako, vaidya iz pulsa iščitava u kakvom je stanju veza između srca, uma i osjetila te preko tih informacija dobiva uvid o eventualnoj neravnoteži doša u organizmu.

Puls se tradicionalno ženama očitava na lijevoj ruci, a muškarcima na desnoj. Na točkama gdje se osluškuje puls prolaze energetske linije povezane sa svim organima, a ayurvedski se liječnici godinama educiraju kako bi pravilno iščitali bilo. Preko pulsne dijagnostike liječnik će dobiti uvid u originalnu energetsku konstituciju pacijenta (prakriti) te o stupnju zastranjenja od nje (vikriti).

Metodom pulsne dijagnostike moguće je prepoznati razvoj bolesti u najranije stadiju i malim promjenama u životnom stilu otkloniti bolest u nastajanju, zbog čega je njezina preventivna funkcija od najveće važnosti.

Kako bi doktor mogao pravilno iščitati puls, na dan pregleda ne preporučuje se pušiti, piti čaj, kavu i alkoholna pića, niti konzumirati bilo kakva opojna sredstva, jer njihov utjecaj može onemogućiti adekvatnu dijagnostiku i otežati pravilno propisivanje terapije. Ni pregled ni terapije ne bi se trebali provoditi tijekom menstrualnog ciklusa.

Javite nam se

Ako imate pitanja, trebate pomoć pri upoznavanju s Ayurvedom ili želite podržati naš rad slobodno nam se javite.