Kako Ayurveda liječi?

Kako Ayurveda liječi?

Prema ayurvedskoj  filozofiji sva je kreacija sačinjena od pet glavnih elemenata: eter, zrak, vatra, voda i zemlja, koji su ujedno i najsuptilniji aspekti čovjeka. Svaka je osoba sačinjena od određene kombinacije tih elemenata, a ta kombinacija tvori osnovnu bio-energetsku konstituciju ili došu osobe. Ayurvedsko liječenje djeluje na toj elementarnoj razini. Kada su elementi unutar osobe snažni i u balansu, podržavaju zdravo funkcioniranje na fiziološkoj razini. Ayurveda bolest vidi kao poremećaj doša u organizmu. Ayurvedski liječnik gleda koji je aspekt života (npr. prehrana, životni stil, posao, emocije itd.) uzrokovao neravnotežu u organizmu. Pri liječenju Ayurveda upotrebljava više različitih terapeutskih strategija, ovisno o prirodi neravnoteže u organizmu.

Ako se radi o kvantitativnim promjenama u došama (što se manifestira viškom plinova, hormonalnim problemima, nakupljanjem sluzi, okoštavanjem tkiva itd.) primjenjuju se purifikacijske metode tj. Panchakarma. Panchakarmom se eliminira viašk ‘materijala’ u tijelu, čime se oslobađa prostor da se organizam sam izbalansira prirodnim putem.

Kvalitativne promjene u došama, koje se tiču lokaliziranih problema tretiraju se pacifikacijom (apliciranjem suprotnosti) putem prehrane, promjenama životnog stila, apliciranjem bilja itd. Pacifikacija je ujedno i jedna od metoda sveobuhvatne Panchakarme.

Ako je organizam toksičan, Ayurveda poseže za detoksikacijom probavnog trakta i organizma u cjelosti. Poremećaji uma i duha se na razini tijela liječe biljnom terapijom, ali i specifičnim spiritualnim lijekovima -yogom, meditacijom, mantrama itd., tehnikama koje djeluju na dušu/svijest.

Prehrana je izrazito bitan dio ayurvedskog liječenja, jer se pravilnim izborom i pravovremenom konzumacijom određenih namirnica može suzbiti većina disbalansa doša u organizmu i tako utjecati namnoge zdravstvene probleme.

Javite nam se

Ako imate pitanja, trebate pomoć pri upoznavanju s Ayurvedom ili želite podržati naš rad slobodno nam se javite.