Jesu li vpk® Maharishi Ayurveda ayurvedski preparati sigurni?

Naši preparati i formule sadrže bilje najviše kvalitete, koje će pozitivno utjecati na osnovnu neravnotežu doša u organizmu, a pritom neće izazvati neželjene nuspojave. Ayurvedske formule ne tretiraju samo simptome, već poboljšavaju sveukupnu pacijentovu fizionomiju.

Svi vpk® Maharishi Ayurveda preparati prolaze rigorozne kontrole standarda sigurnosti – testirani su na rezidualne pesticide, teške metale (olovo, arsen, živa, kadmij) i mikrobiološku kontaminaciju (uključujući E. Coli, koliformne bakterije, stafilokoke i salmonelu).

Kako bi se osigurala najviša kvaliteta proizvoda, vpk® Maharishi Ayurveda proizvodi testiraju se prije, tijekom i nakon proizvodnog procesa te nanovo u nezavisnom laboratoriju u SAD-u, prije same distribucije.

Proizvodi vpk® Maharishi Ayurveda ne sadrže GMO ni gluten, najvećim dijelom su vegetarijanski proivodi i nisu testirani na životinjama. Dolaze pakirani u PET 1 Plastične bočice, koje ne sadrže BPA (bisfenol A) plastiku.

Kako Ayurveda liječi?

Prema ayurvedskoj  filozofiji sva je kreacija sačinjena od pet glavnih elemenata: eter, zrak, vatra, voda i zemlja, koji su ujedno i najsuptilniji aspekti čovjeka. Svaka je osoba sačinjena od određene kombinacije tih elemenata, a ta kombinacija tvori osnovnu bio-energetsku konstituciju ili došu osobe. Ayurvedsko liječenje djeluje na toj elementarnoj razini. Kada su elementi unutar osobe snažni i u balansu, podržavaju zdravo funkcioniranje na fiziološkoj razini. Ayurveda bolest vidi kao poremećaj doša u organizmu. Ayurvedski liječnik gleda koji je aspekt života (npr. prehrana, životni stil, posao, emocije itd.) uzrokovao neravnotežu u organizmu. Pri liječenju Ayurveda upotrebljava više različitih terapeutskih strategija, ovisno o prirodi neravnoteže u organizmu.

Ako se radi o kvantitativnim promjenama u došama (što se manifestira viškom plinova, hormonalnim problemima, nakupljanjem sluzi, okoštavanjem tkiva itd.) primjenjuju se purifikacijske metode tj. Panchakarma. Panchakarmom se eliminira viašk ‘materijala’ u tijelu, čime se oslobađa prostor da se organizam sam izbalansira prirodnim putem.

Kvalitativne promjene u došama, koje se tiču lokaliziranih problema tretiraju se pacifikacijom (apliciranjem suprotnosti) putem prehrane, promjenama životnog stila, apliciranjem bilja itd. Pacifikacija je ujedno i jedna od metoda sveobuhvatne Panchakarme.

Ako je organizam toksičan, Ayurveda poseže za detoksikacijom probavnog trakta i organizma u cjelosti. Poremećaji uma i duha se na razini tijela liječe biljnom terapijom, ali i specifičnim spiritualnim lijekovima -yogom, meditacijom, mantrama itd., tehnikama koje djeluju na dušu/svijest.

Prehrana je izrazito bitan dio ayurvedskog liječenja, jer se pravilnim izborom i pravovremenom konzumacijom određenih namirnica može suzbiti većina disbalansa doša u organizmu i tako utjecati namnoge zdravstvene probleme.

Što je i kako izgleda Panchakarma?

Panchakarma je sveobuhvatna ayurvedska metoda dubinske detoksikacije organizma koja služi prevenciji i liječenju. Izvodi se u trajanju 5-21 uzastopni dan i kombinira tradicionalne ayurvedske detoksikacijske metode s petnaestak tretmana iz naše ponude. Tretmani služe otpuštanju i mobilizaciji štetnih tvari iz organizma, a detoksikacijske metode njihovom izbacivanju.

Panchakarmu u Ayurvedi iz više razloga uspoređuju s ozbiljnom operacijom. Ona je proces kojim se u Ayurvedi liječe i najteže bolesti, a za njezinog trajanja te u periodu neposredno nakon nje primjenjuju se određene mjere koje nalikuju postoperativnima. Uza sve to Panchakarma dubinski djeluje na sve aspekte našeg bića pa ponekad zna biti uistinu jedinstveno iskustvo.

Upravo zbog toga ćete za vrijeme trajanja Panchakarme veći dio dana provesti kod nas u Centru, gdje će se Panchakamra odvijati pod našim nazorom. Dan Panchakarme obično započinje s masažnim tretmanom nakon kojeg slijedi specificirana purifikacijska terapija izbacivanja toksina iz tijela. Nakon svakog postupka nužan je kratak odmor, kako bi se tijelo pripremilo i primirilo. Dok traje Panchakarma mi se brinemo za Vašu prehranu – dnevno Vam pripremamo doručak, ručak i večeru, a u program Panchakarme uključena je i 2-satna radionica osnova ayurvedske kuhinje, kao i vježbe yoge i disanja (pranayama).

Kako izgleda kontrolna konzultacija?

Kontrolna konzultacija provodi se 1-3 mjeseca nakon prve konzultacije. Strukturirana je jednako kao i prva konzultacija, no obično traje nešto kraće. Tijekom kontrolne konzultacije doktor će nastojati utvrditi koliko ste njegovih savjeta integrirali u svoju dnevnu rutinu te kako i u kojem obujmu su Vam pomogle propisane terapije.

S kontrolnom konzultacijom Vaša terapija može biti završena, no moguće je da će je doktor produžiti na sljedeća 1-3 mjeseca, ovisno o Vašem općem zdravstvenom stanju.

Kako izgleda prva konzultacija?

Kada prvi put dođete kod nas, prije susreta s doktorom, ispunit ćete kratak inicijalni upitnik o vašem općem zdravstvenom stanju i životnim navikama, zbog čega Vas molimo da uvijek dođete desetak minuta prije zakazanog termina. Sam pregled traje 45 – 60 minuta. Manji dio pregleda odnosi se na pulsnu dijagnostiku, nakon koje slijedi duži razgovor tijekom kojeg odgovarate na doktorova pitanja vezana uz vašu anamnezu, dnevnu rutinu, navike, psihološki i socijalni profil itd.

Za zaključivanje dijagnoze, doktoru će osim pulsne dijagnostike, razgovora i vlastite observacije, poslužiti i druge metode ayurvedske dijagnostike, npr: pregled jezika, očiju i noktiju.

Tijekom konzultacije dobit ćete personalizirane prehrambene smjernice za sljedeća 1-3 mjeseca, recepte za biljne pripravke te savjetovanje o dnevnoj rutini, a prema potrebi i preporuke za vježbe yoge i disanja, plan terapije EU certificiranim organskim ajurvedskim preparatima te plan detoksikacijskih terapija i ayurvedskih tretmana.

Ako bude potrebno, naši će zaposlenici nakon konzultacije s Vama proći kroz upute koje ste dobili i razrješiti eventualne nejasnoće.

Što je pulsna dijagnostika?

Pulsna dijagnostika je drevna metoda dijagnosticiranja zdravstvenog stanja putem osluškivanja pulsa na radijalnoj arteriji. Ayurvedski liječnik – vaidya, spuštajući na pacijentov puls 3 prsta – po jedan za svaku biofizičku energiju – došu (vata, pitta, kapha), osluškuje minimalne razlike u kvaliteti, intenzitetu i temperaturi bila. Vaidya iz pulsa dobiva informacije o stanju glavnih organa, tkiva i energetskih kanala (shrotas) u tijelu, te o količini ojasa – životne energije. Isto tako, vaidya iz pulsa iščitava u kakvom je stanju veza između srca, uma i osjetila te preko tih informacija dobiva uvid o eventualnoj neravnoteži doša u organizmu.

Puls se tradicionalno ženama očitava na lijevoj ruci, a muškarcima na desnoj. Na točkama gdje se osluškuje puls prolaze energetske linije povezane sa svim organima, a ayurvedski se liječnici godinama educiraju kako bi pravilno iščitali bilo. Preko pulsne dijagnostike liječnik će dobiti uvid u originalnu energetsku konstituciju pacijenta (prakriti) te o stupnju zastranjenja od nje (vikriti).

Metodom pulsne dijagnostike moguće je prepoznati razvoj bolesti u najranije stadiju i malim promjenama u životnom stilu otkloniti bolest u nastajanju, zbog čega je njezina preventivna funkcija od najveće važnosti.

Kako bi doktor mogao pravilno iščitati puls, na dan pregleda ne preporučuje se pušiti, piti čaj, kavu i alkoholna pića, niti konzumirati bilo kakva opojna sredstva, jer njihov utjecaj može onemogućiti adekvatnu dijagnostiku i otežati pravilno propisivanje terapije. Ni pregled ni terapije ne bi se trebali provoditi tijekom menstrualnog ciklusa.