Featured Video Play Icon

Iskustvo korisnice opisuje kako Ayurveda u stvarnom životu pomaže pri rješavanju stresa uzrokovanog načinom života modernog čovjeka.

Featured Video Play Icon

Juvenilni artritis i liječenje ayurvedom. Iskustvo naše korisnice kojoj je ayurvedska medicina i savjeti o prehrani te odabrani tretmani Pinda, Abhyanga, Swedana, pomogla liječenju dijeteta od juvenilnog artritisa.

Featured Video Play Icon

Promjena životnih navika po načelima ayurvedske medicine, uz primjenu Panchakarma detoksifikacijske metode te uporabu preparata prepisanih od ayurvedskog doktora, pomogli su liječenju teškog oblika kroničnog pankreatitisa.

Adrian Kezele

Ayurveda nije moje područje djelovanja. Ali, istodobno, ne samo da je povezana s jyotishem (koji jest moje područje djelovanja), nego je i osobno jako volim.
Zašto?
Pa, prije svega, zato što vam omogućava da djelujete na vrlo tanahnim razinama gdje se ayusi stvaraju. U redu, ayurveda bi vam mogla preporučiti neke postupke koji se očekuju: prehrana, vježbanje, tretmani, ljekoviti preparati, ulja, čajevi… Ali, svaki od tih postupaka bit će u skladu s vašom individualnom konstitucijom i stanjem u kojem ste sada. Također, svaki od tih postupaka bit će usklađen sa širom slikom osnovnih prirodnih zakona koji djeluju unutar vašeg tijela (doše ili metabolička načela).
Zatim, ayurveda je nježna. Da, nježna i profinjena. Toliko nježna da će vas samo izlaganje postupcima ili tretmanima na neki način uzdići iz uznemirenosti svakodnevnih aktivnosti. Ayurveda stvara ayuse. Vi investirate svoje vrijeme i energiju u njih, a zauzvrat dobivate AYU – ŽIVOT.
Sjećam se, moje prvo savjetovanje s ayurvedskim vaidyom (liječnikom), bilo je tamo negdje krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća. Bio sam “u cvijetu mladosti”, bez ikakvih zdravstvenih problema. Ipak sam po preporuci malo promijenio prehranu ne bih li je prilagodio osobnoj konstituciji.
Moje posljednje ayurvedsko savjetovanje bilo je prije nekoliko mjeseci. Prošlo je mnogo godina i vrijeme je učinilo svoje. Nešto ayusa je potrošeno, ali dosta je, srećom, sačuvano! Redovno pijem poseban napitak koji mi je preporučen (sam ga spravljam, uopće nije zahtjevno ni skupo), ali koristim i čajeve prema dobu godine i osobnim potrebama.
Početkom godine bio sam i na panchakarmi, posebnom tretmanu pročišćavanja koji se preporučuje kao preventiva, ali i kao tretman, ako to situacija zahtijeva.
I, da – kao što sam napisao na početku ovog teksta, nisam bio u Indiji. Ayurveda se proširila svijetom i vjerojatno možete na mnogim mjestima pronaći vrlo dobre zapadnjački obrazovane liječnike koji su se obučavali i u Ayurvedi. U ovom mojem slučaju, Indija je opet nekako našla put do mene. U Zagrebu postoji ayurvedska klinika u kojoj se uvijek nalazi barem jedan stručni ayurvedski vaidya, Indijac porijeklom i s tradicionalnim obrazovanjem iz ayurvede, pa možete biti sigurni da ćete doživjeti zanimljivo iskustvo.
Vidite, bilo bi mi drago da sačuvate svoje ayuse, jer bez njih nećete moći pratiti ono o čemu pišem i govorim; mnogi će vam svjetovi ostati zatvoreni, a to je velika šteta.
Ljudi me često pitaju što preporučujem, kakvu brigu za tijelo, kakvu preventivu? Pa eto, jedan od odgovora na ovo pitanje jest: čuvajte svoje ayuse. Zavirite u ayurvedu, istražite što vam ona može ponuditi. Siguran sam da će vam se isplatiti.

Olga

Nemam riječi kojima bih izrazila svoje zadovoljstvo ajurvedskim liječenjem u centru New Earth. Došla sam u Centar jer više nisam imala snage, totalni manjak energije zbog Hashimota. Doktor na dijagnostici odmah skužio problem te mi propisao Panchakarmu od 2 tjedna, dijetu i herbalni lijekove. Za vrijeme terapije izgubila sam 5 kila, što me dosta obradovalo :). Više nisam natečena, izgledam jako mladoliko i vratila mi se životna energija. Svima kažem da sam trebala se slikati prije i poslije… Veliko hvala svima u Centru!!! Odlična ste ekipa i odlična metoda. Vratit ću se po još i preporučujem vas prijateljima. Vrh!

Marijana

Moja potraga za rješenjem mojih tegoba trajala je nekoliko godina. S 45 godina počele su moje tegobe sa štitnjačom, bila sam razdražljiva, plačljiva, rekla bih nisam bila ista, a kako imam odgovoran i stresan posao situacija je bila sve gora i gora. Završila sam AT, NLP, odlazila po savjet kod psihoterapeuta, koristila bioidentične hormone itd. Sve to je bilo korisno, ali osjećala sam se kao da čistim kuću i sve prostorije, a nikako ne i kuhinju zbog koje sam krenula pospremati… U konačnici sam čula za New Earth centar i nakon prvog posjeta rekla ok, ali ja nisam spremna tako drastično promijeniti svoju prehranu, no bila sam otvorena za ajurvedske preparate i oni su me spasili. Ponovno sam ona “stara”! Super spavam – ne budim se više u 3:20 svaku noć, nisam razdražljiva, nisam plačljiva, nisam umorna – a što je najvažnije shvatila sam da nisam psihički oboljela! Na kraju poručila bih svim ženama koje svoje “čudno” stanje liječe antidepresivima i raznim tehnikama, a možda nisu u potpunosti zadovoljne rezultatima, da svakako dođu do Vas pa ako i nisu “iz vašeg svijeta”.

Lucija i obitelj

Moja kći oboljela je od juvenilnog artritisa u drugoj godini života. Nakon 13-godišnjeg liječenja alopatskom medicinom te dugogodišnjeg uzimanja kortikosteroida i bioloških lijekova, artritis nije doveden u stanje mirovanja. Već iscrpljeni i umorni od toliko kontrola te ustrašeni od uzimanja tolikih lijekova, posebno bioloških koji su relativno novi te čak ni doktori ne znaju kakve bi posljedice isti mogli u budućnosti ostaviti na zdravlje, stalno smo tragali za nekim drugim rješenjem kako bismo pomogli našem djetetu. Nakon sedmog pokušaja skidanja s lijekova, kćer mi je rekla: “Mama, reci reumatologu da ja više neću piti kortikosteroide. Bolje da me boli, ne da sam napuhnuta.” Tada smo na TV-u vidjele reportažu o Ayurvedi, pitala sam Luciju što misli, da li je spremna da probamo i mi. I bila je spremna, već izmorena od dugogodišnjeg uzimanja lijekova, punkcija i dr. Uz kompletnu promjenu prehrane što je uključivalo izbacivanje mlijeka i mliječnih proizvoda, crvenog mesa, krumpira, slatkiša itd., te redovito uzimanje biljnih preparata koji su nam propisani, začina kao što je kurkuma te čajeva od đumbira, sada nakon godinu dana mogu reći da je Ayurveda pomogla mom djetetu. Artritis je u remisiji, lijekove klasične medicine ne koristi već više godinu dana, nalazi su uredni i mi smo svi presretni. Ne mogu reći da nije bilo teško, najviše našoj kćeri, koja je morala kompletno promijeniti stil života i to u svojoj 15. godini, ali svakako se isplatilo. Mi sa Ayurvedom nastavljamo i dalje! Hvala cijeloj ekipi iz New Earth centra.

Marija Lukač Trnski

O Ayurvedi sam čula sve najbolje, no nisam znala detalje o njoj. Intuicija me je vukla da uđem u njen svijet i uvjerim se i sama u njenu moć. Ono sto sam doživjela je teško opisati riječima. Nove prekrasne senzacije, doživljaji, emocije, informacije, ljudi, vidici…sve me se jako dojmilo. Nakon jedne stresne životne faze, kao Vata tipu mi je bilo bitno opuštanje i odmaranje, što sam u Centru i dobila. Takvu smirenost i duboki nivo opuštenosti nisam već dugo osjetila. Spoznala sam puno toga o sebi; zašto su me neke stvari mučile, zašto na nešto posebno reagiram itd. Tragala sam za odgovorima i sad puno toga ima smisla. Moj susret s Ayurvedom će sigurno prerasti u prijateljstvo za cijeli život!