Ayurvedski savjeti za jesen

Po Ayurvedi iznimno je važno prehranu usklađivati s godišnjim dobima. Jesen je početak dominacije Vata doše, koja je po prirodi suha, hladna, laka, pokretljiva i suptilna. U jesen je sunca sve manje, sve je hladnije i vjetrovitije, te dolazi do povećanja Vate. Probavna vatra – agni, može se smanjiti ili poremetiti. Da bismo uravnotežili Vatu, trebamo jesti namirnice koje je smiruju.

Treba jesti kvalitetne masnoće, kao što su ghee, sezamovo i maslinovo ulje, toplu hranu bogatu proteinima, hranjive juhe i variva. Doručak također treba biti topao, primjerice kuhane zobene pahuljice. Ako u njih dodajete suho voće ili orašaste plodove, obavezno ih namočite u toploj vodi preko noći.

Za ručak i večeru jedite topla variva, juhe, žitarice, povrće na pari. Budući da većina grahorica povećava Vata došu, Ayurveda preporučuje da u jesenskom razdoblju izbjegavamo gotovo sve grahorice. Iznimka su mung dal te smeđa leća. Koristite začine koji griju, kao što su papar, đumbir, kumin, kurkuma, curry, garam masala, asafoetida, gorušica, cimet, muškatni orašćić.

Topao čaj neka Vam postane navika. Pijte i čaj od svježeg đumbira. Prije počinka popijte šalicu toplog mlijeka s kurkumom, muškatnim oraščićem ili cimetom. Samo pazite da mlijeko bude kvalitetno.

Redovito vježbajte. Osobe vata konstitucije trebaju pripaziti na cirkulaciju, zglobove, znakove pucanja ili sušenja kože. Toplo preporučujemo abhayngu – masažu toplim sezamovim uljem. Ulje će nahraniti kožu, kosti i zglobove.

Ovo su, dakako, samo opći savjeti. Da biste dobili detaljne upute za Vašu konstituciju, preporučujemo individualnu kozultaciju s ayurvedskim liječnikom.

Javite nam se

Ako imate pitanja, trebate pomoć pri upoznavanju s Ayurvedom ili želite podržati naš rad slobodno nam se javite.