Ayurveda u modernom životu

Ayurveda u modernom životu

S obzirom na svoj sveobuhvatan pristup, Ayurveda danas iskazuje velike potencijale kao disciplina komplementarna modernoj medicini. Prednosti ayurvedskog pristupa su prije svega prevencija bolesti i izostanak negativnih nuspojava. Također, Ayurvedski biljni preparati imaju dodatne pozitivne učinke na čitav organizam. Kada se uzima neki ayurvedski preparat sa svrhom da se poboljša funkcija jednog organa, taj preparat istovremeno podržava zdravo funkcioniranje ostalih organa.

Uz to, Ayurveda je izrazito preventivno orijentirana. Ayurvedska metoda pulsne dijagnostike detektira bolest u nastajanju. Malim promjenama u prehrani i dnevnoj rutini moguće je otkloniti neravnotežu u organizmu tj. spriječiti nastanak bolesti.

Alopatska medicina, s druge strane, tretira simptome bolesti, ne rješavajući uzrok, zbog čega nastaju kronične bolesti. One se iz perspektive konvencionalne medicine mogu okarakterizirati kao neizlječive. Ayurvedski pristupom tretira se sam uzrok bolesti, zbog čega je ona posebno uspješna u rješavanju kroničnih zdravstvenih problema.

Posljednjih godina znanstvenici, istraživači i pacijenti uviđaju da u procesu ozdravljenja bitnu ulogu igra čovjeku urođena sposobnost samoiscjeljenja, temeljena na jedinstvu fiziologije, duha i osjećaja. Zapadna medicina još nije upoznata s tim mehanizmom, no Ayurveda poznaje strategije potrebne za pokretanje vlastite snage ozdravljenja, koja je urođena svakom čovjeku.

Javite nam se

Ako imate pitanja, trebate pomoć pri upoznavanju s Ayurvedom ili želite podržati naš rad slobodno nam se javite.