Ayurveda radi na principu uravnoteženja tri elementa. Ova tri osnovna elementa su Vata, Pitta,Kapha
S obzirom da su simptomi većinski u domeni kaphe i vatte, treba im se pristupiti sukladno navedenim doshama.
Vata je element pokreta, a kapha, element podmazivanja. Svi mi imamo sve kvalitete vate, pitte i kapha, ali jedan je obično primarni, jedan sekundarni, a treći je obično najmanje istaknut. Uzrok bolesti u Ayurvedi je zbog neravnoteže zbog bilo koje od ove tri doshe.
Vata je suptilna energija povezana s kretanjem – sastavljena od prostora i zraka. Upravlja disanjem, treptanjem, kretanjem mišića i tkiva, pulsiranjem srca, u ravnoteži, vata potiče kretanje i fleksibilnost.
Vata kvalitete su suhe, grube, lagane, hladne, suptilne i pokretne. Vata upravlja komunikacijom, kreativnošću, fleksibilnošću i brzinom razmišljanja.
Za uravnoteženje Vata Dosha – Jedite vata smirujuću dijetu
Mliječno – kravlje mlijeko, ulje – ghee, slatku hranu, sol, kiseli okus se dobiva parenim jabukama, banane (zrele), trešnje, smokve, limun, grožđe, naranče, orasi (Namočeni), krumpir, slatki krumpir, mrkva, luk, tikvica, mung dal, žitarice-kvinoja, riža, pšenica (manje količine) začini – kardamom, cimet, klinčići, đumbir, kumin, kurkuma, fenugreek, češnjak.
-
Jedite u mirnom okruženju
-
Slijedite redovnu rutinu
-
Ići u krevet rano
-
Self Abhyanga – samomasaža sa sezamovim uljem, maslinovim
-
Nasya (čišćenje sinusa) sa ghijem
Što izbjegavati kod povišene Vate
-
izbjegavajte slatkiše i zaslađene namirnice
-
ne jedite dok ste u stesu i anksiozni
-
ne jedite u žurbi
-
izbjegavajte pijenje alkohola, crne kave, crnog čaja
-
izbjegavajte Pušenje
-
izbjegavajte kasno lijeganje.
Kapha je energija koja formira tjelesnu strukturu – kosti, mišiće, tetive – koja se formira iz Zemlje i Vode. Podmazuje zglobove, vlaži kožu i održava imunitet. Kvalitete kafe su hladne, teške, mekane, ljepljive i statične.
hrana za uravnoteženje Kaphe
ljuti, gorki i adstrigenti okusi – npr. okra, grah, paprika, limun, sjemenke bundeve, bobice špinata, jabuka, brokoli. leća. Začini – kardamom, cimet, kumin, đumbir, kurkuma, paprika, koriander, komorač. Žitarice – proso, mliječno – kozje mlijeko. ulja – suncokretovo, ghee
-
Jedite u ugodnom okruženju
-
Izbjegavajte luksuzni, zabavni način života
-
Redovito meditirajte
-
Ne spavati po danu
-
Idite rano u krevet i rano ustanite
-
Vježbajte redovito
-
Abhyanga (samomasaža)
Hrana koja remeti Kaphu
-
jogurt, hladna hrana, konzervirana hrana, ustajala hrana, masna ili pržena hrana, maslac, sir, crveno meso, soja
-
Prejedanje
-
Previše slatkiša
-
Provođenje previše vremena u hladnoj i vlažnoj klimi
-
Nema tjelesne aktivnosti
Također se protiv virusa možemo boriti uz pomoć đumbira. Ako žvačete mali komad đumbira tri puta dnevno i istodobno pijete topli napitak sa kurkumom i medom, u principu nećete moći dobiti viruse
Praktična primjena Pranayame
https://www.youtube.com/watch?v=RUFzLVf5wL4&feature=youtu.be |