Ayurveda o COVID-19

Najlakši način da spriječite zarazu po ovim po život opasnim virusom jest da svoj imunitet pretvorite u neprobojan štit.

 

Postoje brojni načini na koje možete ojačati svoj imunitet i opasnost od zaraze svesti na najmanju moguću mjeru:

Uz mikrobiološku etiologiju, Ayurveda ima jedinstvene metode pristupu novootkrivenih bolesti. Ona radi na poremećajima ravnoteže kod tri osnovna elementa: vate, pitte i kaphe.

Misija Ayurvede je postići društvo bez bolesti, pa se sukladno tom viđenju treba pristupiti preventivnim mjerama kako bismo ojačali imunitet i spriječili širenje Covid-19.

Ovo su osnovni simptomi za Covid-19:

 • Blaga do umjerena vrućica

 • Kašalj

 • Anoreksija

 • Mijalgija (bolovi u mišićima)

 • Dispneja (otežano disanje)

 • Umor

 • Upala pluća

 • Respiratorni distres

Voditeljica Maharishi ayurveda hospital dr. Vishaka Mohindroo podjelila je par korisnih ayurvedskih savjeta za prevenciju ove bolesti.

 

 

Jedite zdravo i ostat ćete zdravi

Hrana kao što je sir paneer, jogurt i kiseli kupus podržavaju crijevnu mikro-floru i održavaju zdravlje. Ostala hrana i začini koji pritom mogu pomoći su: crni papar, korijandar, češnjak, đumbir, naranče, brokula, klice, limun i jagode.

 

Svaki se dan masirajte

Samo-masaža, koja je u Ayurvedi poznata i kao abhyanga, smiruje živčani sustav, smanjuje napetost i podržava imunitet. Za masažu možete koristiti sezamovo ulje. Također možete isprobati mućkanje ulja i nasyu (čišćenje nosa).

 

Bavite se yogom, osobito položajima prema dolje

Položaji prema dolje u yogi pomažu cirkulaciji limfe i izbacuju uzročnike bolesti iz tijela. Kad vam je glava na položaju nižem od srca – uttansana (duboki naklon iz stojećeg položaja) ili sarvangasana (položaj „svijeće“) – limfa otječe prema dišnim organima, koji često prvi primaju uzročnike bolesti. Kad se vratite u uspravan položaj, sila teža izvlači limfu i šalje je u limfne čvorove na čišćenje.

 

Izbjegavajte hladno, slatko i prženo

Hladna hrana i pića smanjuju jačinu probavne vatre, što nije dobro za opće zdravlje. Masna i pržena hrana teško se probavlja, pa je valja izbjegavati. Od slatkoga, možete uživati u juhama i varivima od korjenastog povrća.

 

Priuštite si tople kupke

Navečer si priredite toplu kupku sa solima i esencijalnim uljima koja griju, kao što su đumbir, kardamom, eukaliptus, ružmarin, cimet, cedar, bor, bosiljak i kleka.

 

Održavajte higijenu spavanja

Jedna od najštetnijih stvari koje radimo svojim tijelima jest da spavamo previše ili premalo. Dok spavamo, tijelo nam stvara esencijalne imunoproteine koji se zovu citokini, a koji u svojstvu antitijela napadaju upale, zahvaljujući čemu ostajemo zdravi.

 

Meditacija spašava

Meditacija ne pomaže samo da smirimo um i usredotočimo se na chakre, već utječe na niz rizičnih čimbenika koji su povezani s lošim imunološkim sustavom. Snižava krvni tlak, potiče djelovanje i ojačava imunitet te pomaže umu da pošalje tijelu prave poruke kako bi ono moglo djelovati u skladu s njima. Također pomaže u borbi protiv oksidativnog stresa koji narušava imunološki sustav.

 

Dodajte bosiljak u prehranu

Sveti bosiljak ili tulsi tradicionalni je indijski začin koji ima nevjerojatne ljekovite i terapijske dobrobiti. Bosiljak ima snažno djelovanje kao ekspektorant i antitusiv (pomaže pri iskašljavanju i smiruje kašalj). Stoga uklanja sluz, smiruje iritaciju i pomaže pri kroničnim respiratornim problemima. Voda u kojoj se namakao bosiljak također ima protualergijske i protuupalne odlike koje pomažu u borbi protiv prehlada i sličnih zaraznih bolesti.

Ayurveda radi na principu uravnoteženja tri elementa. Ova tri osnovna elementa su Vata, Pitta,Kapha

S obzirom da su simptomi većinski u domeni kaphe i vatte, treba im se pristupiti sukladno navedenim doshama.

Vata je element pokreta, a kapha, element podmazivanja. Svi mi imamo sve kvalitete vate, pitte i kapha, ali jedan je obično primarni, jedan sekundarni, a treći je obično najmanje istaknut. Uzrok bolesti u Ayurvedi je zbog neravnoteže zbog bilo koje od ove tri doshe.

Vata je suptilna energija povezana s kretanjem – sastavljena od prostora i zraka. Upravlja disanjem, treptanjem, kretanjem mišića i tkiva, pulsiranjem srca, u ravnoteži, vata potiče kretanje i fleksibilnost.

Vata kvalitete su suhe, grube, lagane, hladne, suptilne i pokretne. Vata upravlja komunikacijom, kreativnošću, fleksibilnošću i brzinom razmišljanja.

Za uravnoteženje Vata Dosha – Jedite vata smirujuću dijetu

Mliječno – kravlje mlijeko, ulje – ghee, slatku hranu, sol, kiseli okus se dobiva parenim  jabukama, banane (zrele), trešnje, smokve, limun, grožđe, naranče, orasi (Namočeni), krumpir, slatki krumpir, mrkva, luk, tikvica, mung dal, žitarice-kvinoja, riža, pšenica (manje količine) začini – kardamom, cimet, klinčići, đumbir, kumin, kurkuma, fenugreek, češnjak.

 1. Jedite u mirnom okruženju

 2. Slijedite redovnu rutinu

 3. Ići u krevet rano

 4. Self Abhyanga – samomasaža sa sezamovim uljem,  maslinovim

 5. Nasya (čišćenje sinusa) sa ghijem

Što izbjegavati kod povišene Vate

 • izbjegavajte slatkiše i zaslađene namirnice

 • ne jedite dok ste u stesu i  anksiozni

 • ne jedite u žurbi

 • izbjegavajte pijenje alkohola, crne kave, crnog čaja

 • izbjegavajte Pušenje

 • izbjegavajte kasno lijeganje.

Kapha je energija koja formira tjelesnu strukturu – kosti, mišiće, tetive – koja se formira iz Zemlje i Vode. Podmazuje zglobove, vlaži kožu i održava imunitet. Kvalitete kafe su hladne, teške,  mekane, ljepljive i statične.

hrana za uravnoteženje Kaphe
ljuti, gorki i adstrigenti okusi – npr. okra, grah, paprika, limun, sjemenke bundeve, bobice špinata, jabuka, brokoli. leća. Začini – kardamom, cimet, kumin, đumbir, kurkuma, paprika, koriander, komorač. Žitarice – proso, mliječno – kozje mlijeko. ulja – suncokretovo, ghee

 1. Jedite u ugodnom okruženju

 2. Izbjegavajte luksuzni, zabavni način života

 3. Redovito meditirajte

 4. Ne spavati po danu

 5. Idite rano u krevet i rano ustanite

 6. Vježbajte redovito

 7. Abhyanga (samomasaža)

Hrana koja remeti Kaphu

 • jogurt, hladna hrana, konzervirana hrana, ustajala hrana, masna ili pržena hrana, maslac, sir, crveno meso, soja

 • Prejedanje

 • Previše slatkiša

 • Provođenje previše vremena u hladnoj i vlažnoj klimi

 • Nema tjelesne aktivnosti

Također se protiv virusa možemo boriti uz pomoć đumbira. Ako žvačete mali komad đumbira tri puta dnevno i istodobno pijete topli napitak sa kurkumom i medom, u principu nećete moći dobiti viruse

Praktična primjena Pranayame 

https://www.youtube.com/watch?v=RUFzLVf5wL4&feature=youtu.be

Javite nam se

Ako imate pitanja, trebate pomoć pri upoznavanju s Ayurvedom ili želite podržati naš rad slobodno nam se javite.